19 oktober zaterdag
Door: Ria
Blijf op de hoogte en volg Ria
19 Oktober 2013 | België, Brussel
We drinken koffie op de Grote Markt en gaan dan opnieuw al die prachtige gebouwen bekijken. De weelderige barokke gildehuizen en het opvallendste gebouw, het stadhuis. Een schitterend staaltje van Brabantse gotiek. Peters vingers zijn bijna vergroeid met zijn camera. Ook al waren we hier vaker, toen had hij nog niet zo’n goede camera als nu, vastleggen dus al dat moois. De zon strijkt over de prachtige gevels en samen met honderden andere toeristen genieten we van dit plein, dat wel in een gouden licht gezet lijkt te worden door de najaarszon. Via de Grasmarkt, waar ik al eens een paar nachten met Miranda heb gelogeerd, lopen we naar het Koningsplein en de Kunstberg. Hier liggen verschillende prachtige gebouwen vlak bij elkaar. De Koninklijke Bibliotheek, het Koninklijk Paleis en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. Dat laatste is ons doel van vandaag. Het deel voor oude kunst is ondergronds verbonden met het Museum voor Moderne Kunst. Het plein voor de Koninklijke Bibliotheek is het dak van het Museum voor Moderne Kunst. Ja, vraag nou niet precies hoe en wat, we gaan voor de kunst vandaag.
Als eerste ga ik naar de museumwinkel, waar ze ontzettend veel boeken over alle Belgische kunstenaars hebben. Het reliëf, dat in onze badkamer hangt, is mogelijk een kopie van iets dat Jef Lambeaux gemaakt heeft. Ooit moet ik daar toch achter komen of dat waar is en waar het origineel kan zijn. Er zit inmiddels een heel verhaal aan vast, dat zal ik jullie hier besparen, maar ik vraag aan de behulpzame man in de shop of hij me kan helpen. Hij zoekt van alles op in zijn computer, hij steekt me boeken toe (ja toesteken is Belgisch, allé) over grafkunstenaars, werkelijk de prachtigste dingen staan er in, maar ik kan mijn reliëf niet vinden. Dan maar naar het museum.
We nemen een combinatiekaart, waarmee we zowel naar de oude kunst kunnen kijken, als naar een tentoonstelling van Jan Fabre. Verder mogen we ook naar het Magritte museum dat hier sinds 2009 gevestigd is. Het herbergt een kunstverzameling van meer dan 200 werken van de Belgische surrealist René Magritte.
Je begrijpt, we zijn hier weer uren zoet. Om te onderbreken, eten we in het restaurant een ‘Plat du Jour’ en kijken verder tot ons hoofd helemaal vol zit. Buitengekomen is het zwaarbewolkt. Met forse tred lopen we terug naar de ‘Munt’ waar onze auto in de garage staat, er vallen wat voorzichtige spatten. Nadat we zeker weten, dat we slechts een honderd meter hoeven te lopen, zakken we bij een gezellig restaurantje op een terrasje neer voor een kop koffie met een heerlijke Brusselse wafel. Het begint te regenen, maar als we weggaan, houdt de regen even zijn adem in. Pas ná Antwerpen gaan de sluizen open, zware buien teisteren de auto, maar wij zitten droog en voldaan binnen.
Heerlijke, afwisselende dagen gehad, alleen blijft nu nog die vraag van dat kunstwerk in de badkamer. Misschien een keer naar het museum in Antwerpen? Dat kan zomaar op een dag heen en neer.
20 Oktober 2013 - 08:13
Marcelle:
Je badkamerbeeldje blijft voorlopig een mysterie dus. Misschien is dat ook wel het leuke ervan.
Was weer enorm fijn meelezen en bijna meereizen! -
21 Oktober 2013 - 18:52
Rina Langen:
Was weer erg leuk om te lezen. Be belangrijk is dat jullie hebben genoten. Ik heb wel het een en ander herkend omdat wij vorig jaar ook een weekendje Leuven hebben gedaan.
Groetjes van ons... -
21 Oktober 2013 - 19:39
Leny:
Ik hoop voor jullie dat het mysterie eens opgelost wordt. Hoewel... Dan is het spannende eraf.
Bedankt weer voor je verhalen.
Tot ziens