Zaterdag 28 juni - Reisverslag uit Verona, Italië van Ria - WaarBenJij.nu Zaterdag 28 juni - Reisverslag uit Verona, Italië van Ria - WaarBenJij.nu

Zaterdag 28 juni

Door: Ria

Blijf op de hoogte en volg Ria

28 Juni 2014 | Italië, Verona

Zaterdag 28 juni

Ik moet onmiddellijk mijn woorden van gisteren terugtrekken. Hoezo valt Verona tegen? Ik heb Peter gevraagd of ik nog een paar dagen mag blijven, maar helaas, we hebben al geboekt voor ons volgende hotel, dus vandaag moeten we zoveel mogelijk zien.

Ondanks onze korte nachtrust, word ik natuurlijk toch gewoon vroeg wakker. Ik ga er maar gelijk uit. Na een lekker ontbijt gaan we op stap. De bus brengt ons in het centrum en we laten de Arena voor wat hij is, die hebben we nu genoeg gezien en het plein er naast vinden we niet leuk. De gebouwen zijn prachtig hoor, maar verder is het ons te toeristisch. Ik heb alleen een plattegrondje dat ik bij het hotel heb gekregen en aan de hand daarvan kijken we waar we heen willen. Nu met het schrijven van het dagboek, heb ik internet bij de hand, dus kan ik achteraf nog wat opzoeken. Vanaf de Arena loopt een prachtige winkelstraat. Autovrij, marmeren bestrating en in die straat zitten de meest luxe winkels die je maar kunt bedenken. Aan het eind komen we vrijwel meteen op een plein met prachtige oude gebouwen. Het Piazza delle Erbe, een middeleeuws plein vlakbij het oorspronkelijke Romeinse forum. Er is een marmeren fontein, standbeelden en rondom staan prachtige oude huizen. Sommige mogen echt wel een likje verf, maar eigenlijk zijn ze mooi zoals ze zijn. Natuurlijk ook terrasjes, maar die horen er bij. Op het plein staan marktkramen met mooie souvenirs. Ik koop nooit souvenirs, maar het is wel leuk om naar te kijken. We willen alles fotograferen en filmen, ik wil de kraampjes bekijken, we hebben koffie nodig. Hier komt alles goed, we nemen er gewoon de tijd voor. Achter dit plein ligt het Het Piazza dei Signori, ontwikkeld in de bloeiperiode van Verona. Het plein is omgeven door historische, monumentale gebouwen en kerken. In het midden van het plein staat een beeld van Dante Alighieri, één van de grootste dichters en schrijvers uit de middeleeuwen (ik kopieer nu maar even van internet). Op het plein zijn dames in mooie kostuums bezig met volksdansen, het geeft een speciale sfeer aan het plein.

Natuurlijk gaan we ook even langs de woning van Julia, bekend van een werk van Shakespeare. Het personage van Julia is gekoppeld aan een echte vrouw, die in de Via Capello heeft gewoond. Haar huis staat er nog, maar het balkonnetje is er in de jaren 30 aan vast gebouwd. Op de binnenplaats staat een bronzen beeld van de jongedame. Een legende wil dat wie haar rechterborst beroert, geluk in de liefde zal kennen. Het is er verschrikkelijk druk, maar ik hoef die borst ook niet te beroeren om geluk in de liefde te hebben. Om het woonhuis van Romeo te vinden kost even moeite, daar wordt eigenlijk geen bekendheid aan gegeven, maar we gaan toch kijken. Nu vinden we Verona wel mooi. We kwamen blijkbaar gisteren gewoon vanaf de verkeerde kant de stad binnen, dit historische deel kan best wat onderhoud gebruiken, maar wij voelen ons er erg prettig en genieten van alles. Het weer is goed al loop ik al snel te puffen, het is er precies druk genoeg en we zien de mooiste dingen.

We wandelen naar de Adige, die met een flinke vaart door het historische deel van de stad meandert en zien daar de Ponte Pietra, een Romeinse brug uit de 1e eeuw v. Chr. Aan de overkant is nog het het Teatro Romano, een Romeins theater uit diezelfde tijd. We hebben geen tijd om dit ook te bekijken, maar we lopen er wel naar toe, al is het maar om de mooie brug vanaf die kant te fotograferen. Aan de oever staan wat kunstkraampjes en in de verte zien we de Dom en de grootse koepel van de St. Giorgio. We besluiten die over te slaan. We hebben al veel kerken bezocht en we moeten vandaag keuzes maken. Gelukkig maakt Peter ook op tijd keuze om een rustpauze te nemen. We hoeven echt niet alles gezien te hebben, het is ook vakantie.

Wat een heerlijk terrasje hebben we gevonden en wat zitten we er fijn. We genieten voor de laatste keer van de Italiaans keuken, de wijn, de kleine gesprekjes in het Italiaans (Peter spreekt, ik geniet ervan). We klinken voor de laatste maal op dit heerlijke land, misschien mogen we nog wel eens terugkomen.

Na deze pauze stappen we doelbewust af op het Castelvecchio (kasteel) en de Ponte Scaligero (brug). Nu is het echt warm hoor, we hebben het allebei knap benauwd. We steken de prachtige brug met de kantelen over en wandelen aan de oever van de andere kant naar de volgende brug om via een mooie kerk aan die kant terug te keren naar het centrum.

Nu hebben we echt alles gezien wat op één dag mogelijk is. Ik probeer nog wat te schilderen op het Piazza delle Erbe, maar het is er erg druk en het wil niet lukken. Het is 8 uur als we de bus naar huis nemen. Bij de arena zien we de toeschouwers voor deze avond naar binnen gaan Aïda van Verdi, ja, dat is héél mooi. Uitverkochte 'zaal' vanavond. We nemen de bus naar huis. Nu ik met mijn dagboek bezig ben, valt er een flinke regenbui met een paar knetterende slagen onweer. Hoe moet dat nu met die opera vanavond? Alweer iets dat ik moet opzoeken.

• 29 Juni 2014 - 07:14

Marcelle:

Mijn historische kennis is inmiddels tijdens het lezen van je reisverslagen flink bijgespijkerd. Leuk dit soort weetjes, zoals van Julia.

• 29 Juni 2014 - 10:12

José :

Dit is natuurlijk wel een heel mooie afsluiting van de reis door Italië. Goede reis naar huis, nog veel plezier de laatste dagen.

• 29 Juni 2014 - 21:17

Rina Langen:

Hoi Ria en Peter,

jullie hebben weer een schitterende reis achter de rug, jaaa Italië is ook mooi.
    Heb niet alles kunnen volgen omdat onze zoon uit Australië over was met zijn gezin, dus zelf ook druk geweest.
    Maar ik ga alles nog eens rustig nalezen.
    Veel plezier nog en goede reis huiswaarts!