Dinsdag 28 juni
Door: Ria
Blijf op de hoogte en volg Ria
28 Juni 2016 | Frankrijk, Saint-Victor-de-Buthon
We rijden naar Pontgouin, daar zijn nog resten van waterwerken van een opdracht van Lodewijk 14e. We zien daar een bord, met wel 9 punten waar nog wat restanten te zien zijn. Het mooist lijkt ons het aquaduct, dat in Maintenon moet zijn. Het is bijna vijftig kilometer verder, maar we vinden het beiden de moeite waard. Een beetje saaie wegen, die wel lekker snel opschieten.
In Maintenon ligt het bekende kasteel dat door Lodewijk XIV als markiezaat aan Madame de Maintenon werd geschonken in 1674. Het kasteel werd vanaf 1509 gebouwd door Jean Cotterau in Renaissancestijl. Een 12e-eeuwse donjon rest nog van de middeleeuwse burcht die daarvoor op deze plaats stond.
Verder bevindt zich hier de ruïne van een aquaduct dat onder Lodewijk XIV werd begonnen. Het aquaduct moest dienen om water van de Eure naar de tuinen van Versailles te brengen, maar bleef onvoltooid.
Eerst even naar de toeristinfo, misschien kunnen we via een gezelliger route via al die 8 of 9 interessante punten terugrijden. Die route blijkt er niet te zijn, ze heeft sowieso niet veel informatie over het aquaduct. Vanaf de zijkant van het kasteel kunnen we het wel zien, maar je moet wel echt in de tuin van het kasteel staan om echt een mooie foto te kunnen maken. Daarvoor moet je dan wel een entreekaartje voor het hele pakket kopen. Kasteel, tuinen en ja, dan dus die foto. We hebben er vandaag niet zoveel zin in.
In een park eten we eerst ons broodje en nemen nog een kijkje bij een klein doodlopend weggetje, waar de dame van de info ons op wees. Via dat pad, kun je onder het aquaduct doorrijden, maar de resten zijn zó overwoekerd, dat er weinig van te zien is. We laten het erbij, dat kanaal is ook nooit voltooid, dus onze missie voltooien we ook niet.
Via een andere weg rijden we naar St. Maurice St. Germain. Daar staat ook nog een prachtig kasteel. In plaats van het tot een ruïne te laten vervallen, is dit in gebruik genomen door (landbouw?) hogescholen. Het ziet er prachtig uit en al kunnen we er niet in, we zien dat er verschillende mooie gebouwen staan in geweldig mooi onderhouden tuinen. Als we een lange monumentale stenen trap oplopen zien we een mooie 'Colombier'. Als ik het goed begrepen heb, werden die vroeger als een soort duiventil gebruikt. Duivenvlees was geliefd. Het is een stijlvol gebouwtje. Een ronde toren van gekleurde stenen en een leien koepel.
Wat later op weg naar huis, proberen we nog bij een mooi meer te komen, maar waarschijnlijk is dat privébezit, want er staan aan alle kanten hekken omheen. Nou ja, het wandelingetje is lekker, de zon liep even mee.
Ons weekje hier gaat hard, we hebben nóg een week vrij, maar nog niets geboekt. Iemand nog een tip? Niet meer terug naar het zuiden hoor, liever steeds een beetje noordelijker.
29 Juni 2016 - 09:17
Leny:
Jullie hebben er weer een mooie dag van gemaakt. Ook al was niet alles zoals jullie hadden gedacht.
Die colombier ziet er prachtig uit. En met zon.
Groetjes -
29 Juni 2016 - 11:03
Marcelle:
Zeker doen: wandelen in de Vogezen. Of eerst richting de historische stad Besancon. Ligt mooi aan de rivier Doubs. Je buigt dan wel iets zuidelijker af. -
29 Juni 2016 - 18:37
Cis :
Weer leuk en interessant om te lezen, Ria.
Onze uitval basis is Criel sur mer vlak bij Dieppe, voor 4 weken.
We zitten op een kleine camping en zijn bijna de enigen. Super rustig.
Op een clif met uitzicht op zee!
Groetjes Cis,
En nog een fijne week!