Maandag 17 juni
Door: Ria
Blijf op de hoogte en volg Ria
17 Juni 2013 | Frankrijk, Ozolles
We rijden, met de fietsen achterop de auto, naar Paray-le-Monial. Volgens onze gastheer kun je daar langs het water goed fietsen. Het is een mooie, kleine stad en we bezoeken eerst de toeristinfo. We krijgen verschillende folders mee en stappen op de fiets. Jammer genoeg kunnen we niet goed de bedoelde route vinden, waardoor we heel wat hellinkjes moeten overwinnen, voordat we op het goede pad zijn. Het is intussen over de dertig graden en we hebben nog niet veel kunnen fietsen dit voorjaar. Er staat een stevige wind en we zijn zo wijs, om niet te ver te fietsen. Een paar kilometer voor ons einddoel zien we een eenvoudig restaurantje. We bestellen er de dagschotel. Natuurlijk hoort daar ook een karafje wijn bij en een karaf koel water. Na het voorgerecht en het hoofdgerecht krijgen we nog wat verschillende soorten kaas en dáárna nog een zoet nagerecht. Het Bourgondische leven. Na een klein kopje Franse koffie gaat Peter afrekenen.
“Viel het mee? Of moeten we dat maar niet meer doen?”
“24 euro.”
“O, dat gaat wel, het was zoveel, ik hoef vanavond niet meer te koken.”
“24 euro alles bij elkaar.”
“Wow, ik denk dat ik de rest van de weken ook niet kook!”
Met bolle buiken fietsen we verder. Foei, wat is het heet, de zon brandt in mijn nek en de wind blaast mijn petje bijna van mijn hoofd, tijd voor een siësta. We komen bij een mooi park waar we op een bankje wat lezen en even later in het gras een dutje doen. Wát een leventje. We moeten wel uitkijken waar we gaan zitten, want het bankje staat onder een grote kersenboom en er zijn al heel wat donkerrode kersen naar beneden gevallen. Er is een legende van deze stad, dat de inwoners ooit gered zijn van de hongersnood dankzij de kersen. Tot vandaag de dag worden daarom hier kersentaarten gebakken. Als ik later bij een supermarktje wat boodschappen doe, neem ik ook kersen mee.
Als we bij de auto terug zijn, zet Peter de fietsen er op en maken we nog een stadswandelingetje. Er zijn hier veel mooie kerken en kapelletjes en het hoogtepunt is een basiliek, die we natuurlijk ook bekijken. De grote gebouwen zijn allemaal opgetrokken uit een soort zandsteen. De stad is mooi schoon en goed onderhouden. In de brandende hitte lopen we de laatste energie uit onze benen, voordat we weer in de auto stappen. Thuisgekomen, jawel, gaan we nog een keer zwemmen.
Ik weet niet of het lukt om hier een link onder te plakken van onze gite, maar ik zal het proberen, dan kunnen jullie zien waar we zijn.
17 Juni 2013 - 22:24
Miranda:
Jee, ma! 2x gezwommen? Jullie gaan nog gek doen op je 'oude dag' ;)
Klinkt allemaal heerlijk en voor 24 euro zou ik ook niet koken, haha. Wel blijven lopen, fietsen én zwemmen dan hoor. Anders zie je er niet uit als je terugkomt. -
17 Juni 2013 - 22:42
José:
Wat een heerlijk leventje! En na alle sportieve inspanningen op een dag is een koel zwembadje zo ongeveer naast je tuinstoel natuurlijk niet te versmaden.
zwaai zwaai
18 Juni 2013 - 07:20
Marcelle:
Weer heel gevarieerd lees ik. Frankrijk is geweldig voor jullie type vakantie, fietsen, wandelen, eten en stadjes. En dat zwembad voor de deur, heerlijk.
Dankje voor de leuke verjaardagkaart met foto's van onze wandelmomenten!
Bon vacanses.