10 juni vrijdag
Door: Ria
Blijf op de hoogte en volg Ria
10 Juni 2016 | Frankrijk, Giverny
We hoeven niet zover te rijden, nog geen 500 kilometer en we zijn vroeg op stap gegaan. Omdat we geen lekkere picknickplaats kunnen vinden, zelfs geen terrasje, wordt ons oog getrokken door de melding van een abdij, met een abdijtuin. We zijn al over de helft en in de buurt van Abbeville.
L’Abbaye et les Jardins de Valloires. We kopen alleen kaartjes voor de tuinen, hoewel de Abdij ook zeker de moeite waard moet zijn. Het is heerlijk weer, rond de twintig graden en niet veel zon. Nou, een betere plaats voor onze broodjes kun je toch niet bedenken? Het is twaalf uur, tijd voor een mooie pauze.
De tuin is 8 hectare groot en heeft meer dan 5000 verschillende soorten en variëteiten van rozen en zeldzame struiken. We eten ons broodje, lezen een hoofdstukje en maken foto’s.
De tuin ligt in een vallei met een hoogteverschil van 25 meter. Na twee uur genieten rijden we verder. Het tweede deel van onze rit is veel over binnenwegen, erg mooi, maar het schiet natuurlijk minder hard op. Vrijdagmiddag en ook hier overal files bij de steden. Iets onder Vernon is onze eerste bestemming, waar we om halfzes zijn. Giverny, een lief kunstenaarsdorpje. Het is maar één of twee straten lang, de huizen zijn begroeid met rozen, verkeer wordt geweerd. Er zitten verschillende galerieën en leuke kunst- en antiekzaken. Het restaurant met het leuke terras onder de bomen is al volgeboekt. We hebben hier een gite, een stukje van een soort herenhuis. We wonen nu op de Rue Claude Monet en dat is geen toeval.
Giverny is een dorp en gemeente in het Franse departement Eure, regio Haute-Normandie. Het dorp ligt ca. 5 km ten zuidoosten van Vernon aan de samenvloeiing van de Seine en de Epte. Het oppervlak van de gemeente is 6,46 km² en het aantal inwoners bedraagt 524 (1999).
Giverny is vooral bekend geworden als woonplaats van de impressionistische schilder Claude Monet. Hij woonde in Giverny van 1883 tot zijn dood in 1926. Hij schilderde er vooral zijn tuin; zijn schilderijen van de vijver met waterlelies en de Japanse brug behoren tot zijn bekendste werken. Het huis en de tuinen van Monet zijn gerestaureerd.
Nee, geen toeval dat we hier zijn, morgen gaan we op onderzoek. Nu kook ik een maaltje en schrijf mijn dagboek. Lekker nog wat lezen en op tijd naar bed. Er stond een flesje cider in de koelkast, wat zullen we slapen.
10 Juni 2016 - 22:32
Cis Leeuwendal:
Dan zijn jullie door een prachtig gebied gereden.
Wat is de volgende etappe?
Wij gaan over 14 dagen weer naar Normandië in de omgeving van Dieppe.
Ps ik heb een eerste reisverslag geschreven op webtales!
Wens jullie fijne dagen!
Groet, Cis -
10 Juni 2016 - 23:49
José:
Dit klinkt als een lekker dagje, heerlijk weer, een mooie abdijtuin en een leuk dorpje als logeeradres. Een goed begin! Geniet ervan. -
11 Juni 2016 - 07:22
Beppie:
Wat heerlijk om op zo'n ontspannen manier.je reisbestemming te bereiken.
11 Juni 2016 - 09:02
Leny:
Jullie onderkomen ziet er aan de buitenkant veel belovend uit. Hoe lang gaan jullie daar verblijven?
Met mij gaat het goed. Mijn dag ziet eruit als: rusten met daar tussen door wat activiteiten in en om het huis. Ik heb zelfs al een klein wasje gedaan. Het is verbazingwekkend, ook voor mijzelf, dat dat al kan.
Groetjes